top of page

Župan Anušić: Danas svi zajedno gradimo županiju po mjeri slavonskog i baranjskog čovjeka
U povodu obilježavanja Dana Osječko-baranjske županije, kao i 30. obljetnice njena osnivanja, danas (2. lipnja 2023. godine) u Osijeku je održana Svečana sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije. Sjednica je održana u Gospodarskom centru OBŽ, prije dva mjeseca završenoj, a jednoj od najvažnijih investicija Osječko-baranjske županije, na čijem je području uz sufinanciranje Europske unije od 2017. godine do sada investirano 1,7 milijardi eura malih, srednjih i velikih kapitalnih projekata.


Uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, sjednici su nazočili saborska zastupnica Nataša Tramišak kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler, saborski zastupnici, državni tajnici i ravnatelji uprava, članovi diplomatskog zbora, župani, gradonačelnici i načelnici općina, predstavnici Sveučilišta, vjerskih ustanova, Hrvata iz Bosne i Hercegovine i Srbije te drugi uzvanici.


Župan Ivan Anušić je uvodno rekao da je Osječko-baranjska županija od osnivanja i unatoč turbulentnim vremenima, posebno tijekom Domovinskog rata, obnove i mirne reintegracije, uspjela sačuvati svoju tradiciju i identitet. - Želim istaknuti doprinos i žrtvu hrvatskih branitelja u obrani Županije i cijele Domovine i na tome im od srca zahvaljujem. Bez njih Hrvatska ne bi bila samostalna i neovisna država, potom i članica EU i NATO-a. Danas svi zajedno gradimo županiju po mjeri slavonskog i baranjskog čovjeka, istakao je.


- Pozitivni i konkretni rezultati u posljednjih nekoliko godina pokazatelji su suradnje na svim razinama upravljanja unutar naše županije, politike partnerskog odnosa sa svim jedinicama lokalne samouprave i suradnje sa susjednim županijama, a posebno suradnje s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem i svim ministarstvima. Uz ovu snažnu potporu osigurana su značajna europska i nacionalna sredstva pomoću kojih bržom dinamikom realiziramo naše projekte u svim gradovima i općinama na području županije, a u skladu s potrebama lokalnog stanovništva - rekao je župan Anušić.

Naglasio je završene strateške projekte velike vrijednosti kao što su Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće, sustavi navodnjavanja, Gospodarski centar OBŽ, Regionalni centri kompetentnosti, Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske, izgradnja Srednje škole Donji Miholjac i 10 nastavno-sportskih dvorana, a iznimno važnima smatra i strateške projekte gradova i općina.


Od projekata u tijeku i predstojećih izdvojio je projekt izgradnje novog Kliničkog bolničkog centra u Osijeku, stavljanje u funkciju vojarne u Belom Manastiru, izgradnju I. gimnazije u Osijeku, ulaganja u sport i sportsku infrastrukturu, ali i značaj sustavne suradnje s Hrvatima u susjednim državama i politike međunarodnog otvaranja županije.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković pohvalio je kontinuiranu suradnju Osječko-baranjske županije s Vladom koja je rezultirala revitalizacijom i snažnim razvojem Županije.


- Mislim da smo napravili sjajne iskorake za Osječko-baranjsku županiju, dovršen je Koridor Vc, izgrađeni su Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće, Gospodarski centar OBŽ, ulaže se u Sveučilište, aglomeracije, poljoprivredu, zaštitu okoliša te zaista nema teme koja ovdje nije bila projekt. Vidljivo je da je upravo ova Županija najagilnija i najučinkovitija te zaista jako uspješna u privlačenju i korištenju europskih fondova, prekograničnoj suradnji i partnerstvu s drugim donatorima, čime su se stekli preduvjeti za daljnji kvalitetni gospodarski razvoj ne samo Osječko-baranjske županije, već i cijele Slavonije - rekao je premijer Plenković. Najavio je i rješavanje pitanja izgradnje novog KBC-a Osijek te povratak Hrvatske vojske u vojarnu u Belom Manastiru.

Комментарии


bottom of page