top of page

Župan Anušić obišao vrijedne investicije u Belom Manastiru
Župan Ivan Anušić sa suradnicima je 11. svibnja 2023. godine bio u radnom posjetu Gradu Beli Manastir, gdje je zajedno s gradonačelnikom Tomislavom Robom prvo obišao novouređene prostore Doma za starije i nemoćne osobe Beli Manastir. Potom su obišli Gradski stadion Beli Manastir gdje se provodi projekt Gradski sportski park, a na kraju srednje škole u Belom Manastiru.


U Domu za starije i nemoćne osobe Beli Manastir proveden je projekt njegove rekonstrukcije. Tako je smještajni potkrovni prostor prenamijenjen u uredske prostorije za administrativno osoblje, a time su stvoreni uvjeti i za prenamjenu uredskih prostora u prizemlju u kvalitetnije i fizički pristupačne smještajne jedinice za korisnike.

- Ovom rekonstrukcijom korisnici više neće morati ići stubama do svojih soba, a stručne službe će imati lakše pristup korisnicima. Dom je ujedno ostvario uvjete za povećanje smještajnog kapaciteta za 11 do 15 osoba. U tijeku je izrada nove licence te očekujemo da se kapacitet Doma sa 180 poveća na 190 do 195 osoba - kazao je Tomislav Peran, ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Beli Manastir te dodao kako je na listi čekanja u pravilu 200 do 250 osoba.


- Dom za starije i nemoćne osobe Beli Manastir jedan je od tri doma kojima je osnivač Osječko-baranjska županija, a u koji se prvi korisnik uselio prije 35 godina. Danas je ovo reprezentativan i kvalitetan dom za starije i nemoćne osobe kojem smo u protekle dvije godine sredstvima Županije, 1.600.000,00 kuna, proširili kapacitete, renovirali postojeće te racionalizirali poslovanje i funkcioniranje čitavog Doma. Čestitam prije svega vodstvu i osoblju ustanove na svemu što čine jer je riječ o Domu za starije i nemoćne osobe koji može biti primjer ostalima koji se bave ovom djelatnošću - kazao je župan Ivan Anušić.


Na pitanje o proširenju mreže domova rekao je da ovisi isključivo o suglasnosti Ministarstva koje će preuzimati dio troškova. - Smatram da će se uskoro morati ići u nadogradnju mreže koja je posljednji put izmijenjena i usklađivana s potrebama 2012. godine. Sve smo starije društvo i velike su liste čekanja. Trenutno s Gradom Našicama radimo na projektu uspostavljanja dnevnog stacionara za starije osobe te nam ostaje za vidjeti hoćemo li proći na natječaju, s obzirom da će biti izgrađeno svega osam do deset takvih ustanova. Osječko-baranjska županija svjesna je problema nedostatka mjesta u domovima, radimo na tome i kontinuirano nastojimo osmisliti načine za proširenje kapaciteta. Ovdje u Belom Manastiru to je učinjeno, nešto slično napravit ćemo i u Đakovu, a nadam se, u budućnosti i u Osijeku - poručio je župan.


U Belom Manastiru se u sklopu Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda provodi projekt Gradski sportski park u čijem okviru su već završeni gradski bazeni te objekt glavne zgrade gradskog stadiona s gledalištem - tribinama sa 622 sjedeća mjesta, a provodi se i planira izgradnja i drugih sadržaja. Na kraju radnog posjeta župan Ivan Anušić je posjetio Prvu i Drugu srednju školu te Gimnaziju Beli Manastir, a na sastanku, održanom u knjižnici Prve srednje škole, ravnatelji su ga upoznali s aktualnostima. Kako je tom prilikom istaknuto, sve tri školske zgrade energetski su obnovljene, a slijedi uređenje unutarnjeg prostora, knjižnice i hodnika koji spaja sve tri školske zgrade te drugih prostora.

Commenti


bottom of page