top of page

29. obljetnica VRO BljesakU Okučanima smo ponosno obilježili 29. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Bljesak, zajedničke akcije pobjedničke Hrvatske vojske i pripadnika MUP-a, kojom je oslobođena zapadna Slavonija od okupatora! Odajući počast braniteljima stradalim i preminulim u VRO Bljesak, danas smo ovdje i da mlađim generacijama prenosimo ključne trenutke Domovinskog rata i podsjetimo kako se slobodna Hrvatska stvarala na žrtvi hrvatskih branitelja.


U znak zahvalnosti sudionicima VRO Bljesak, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su živote položili za neovisnost Domovine, hrvatski Rafali su prvim službenim letom preletjeli Okučane i brojne dijelove !


Podsjetimo, operacija Bljesak počela je 1. svibnja 1995. u 5:21 sati, na oko 80 kilometara dugoj bojišnici. Jakim udarima hrvatskih vojnih i redarstvenih snaga presječeno je okupirano područje zapadne Slavonije, slomljen je otpor neprijateljskih snaga i oslobođeni su Jasenovac, Okučani i Stara Gradiška. U manje od 32 sata, 1. i 2. svibnja 1995. godine hrvatske snage oslobodile su oko 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak sudjelovalo je oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski branitelj, a 162 branitelja su ranjena.
Comentarios


bottom of page