top of page

33. obljetnica ustrojavanja 3. gardijske brigade “Kune”U svojstvu izaslanika predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić čestitao je 33. obljetnicu svim pripadnicima 3. gardijske brigade istaknuvši da je 3. gardijska brigada najelitnija brigada koja je, uz 204. vukovarsku brigadu, dala najveći obol u stvaranju Republike Hrvatske.


“Nisam siguran da su svi u Republici Hrvatskoj svjesni kako je 3. gardijska brigada u Domovinskom ratu dala najveći danak u krvi i da nijedna brigada nije izgubila više ljudi nego što je to ova brigada”, istaknuo je ministar obrane.


Ministar Anušić poručio je i kako moramo biti ponosni na ratni put 3. gbr, koja je svugdje gdje je bila, pomagala interesima hrvatskog naroda u želji da stvori samostalnu Republiku Hrvatsku te istaknuo kako ponekad ima dojam da je 3. gbr u odnosu na druge postrojbe Hrvatske vojske iz Domovinskog rata nepravedno zanemarena.


“Možda je to zbog nas i našeg slavonskog mentaliteta, jer ćemo mi uvijek odraditi i dati sve što treba, ali se nigdje nećemo nametati i isticati”, poručio je ministar obrane Ivan Anušić.


Osvrnuvši se na ratni put ove legendarne slavonske brigade ministar je podsjetio da 3. gbr nije ratovala samo na istoku Hrvatske nego i na drugim područjima, od Slavonije do Dalmacije te u najvećoj od svih bitaka, u bitci za grad Vukovar.


“Grad Vukovar je spasio Hrvatsku”, rekao je Anušić te naglasio da bez hrvatskih branitelja i njihove žrtve, danas ne bi bilo ni Hrvatske. U tom kontekstu posebno se osvrnuo na žrtve Domovinskog rata prisjetivši se 392 poginulih i 15 nestalih pripadnika 3 gbr.Comments


bottom of page