top of page

33. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojskeSvečanom akademijom obilježen je Dan Hrvatske vojske, Dan Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske. U svečanom ozračju 33. rođendana Hrvatske vojske tijekom svečanosti okupljeni uzvanici prisjetili su se vremena stvaranja Oružanih snaga RH koje je započelo postrojavanjem Zbora narodne garde na stadionu u Kranjčevićevoj 1991. godine, a koje je označilo početak izgradnje profesionalne, snažne i moderne Hrvatske vojske, rođene iz pobjeda u Domovinskom ratu, danas ravnopravne članice NATO-a i pouzdanog partnera svjetskim vojnim silama.


Ministar Anušić čestitao je Dan Hrvatske vojske istaknuvši kako je ovo veliki dan kada se prisjećajući vraćamo u prošlost, u 1991. godinu kada se na stadionu u Kranjčevićevoj postrojila prva inicijalna snaga, sjeme Hrvatske voske.

“U to vrijeme bez oružja i s krunicom oko vrata krenuli smo zaustaviti jaku vojnu silu. Pokazali smo da nas neće slomiti iako nam nitko nije davao šanse da ćemo u tome uspjeti. Međutim, uspjeli smo se obraniti herojskim borbama i herojskim bitkama. Oslobodili smo Hrvatsku, ne vraćajući milo za drago, poštujući sve međunarodne propise i pravila”, rekao je ministar te dodao kako su Hrvatski vojnici danas upravo zbog takve svoje prošlosti, izrazito cijenjeni i poštovani svugdje u svijetu.


“Hrvatska vojska danas je članica NATO-a koja pridonosi miru u svijetu i partner je najvećim vojnim silama”, istaknuo je spomenuvši kako preko 300 hrvatskih vojnika u ovom trenutku čuva i brine o svjetskom miru sudjelujući u nekoliko desetaka misija diljem svijeta.


Osvrnuvši se na krilaticu kako “bitke i ratove ne dobiva oružje nego dobiva vojnik”, što se i potvrdilo u Domovinskom ratu, ministar je istaknuo važnost zadovoljnog, motiviranog i dobro opremljenom vojnika. I u tom kontekstu istaknuo je: “U zadnjih sedam godina obrambeni proračun povećan je za 122%. Hrvatska vojska danas se oprema najmodernijim oružjem i opremom zahvaljujući hrvatskoj Vladi i premijeru Plenkoviću, koji je prepoznao trenutak i složenu geopolitičku situaciju u kojoj se nalazimo, podižući standard hrvatskim vojnicima”. Na kraju je zaključio kako će u tom smjeru nastaviti raditi i dalje, u još jednom razdoblju mandata, sa željom za jačanje Hrvatske vojske.Opmerkingen


bottom of page