top of page

Aktivni nezavisni umirovljenici i umirovljeničke udruge podržali HDZ



Stranka Aktivni nezavisni umirovljenici na čelu s Dragom Šerićem pozvala je sve svoje članove i simpatizere te sve članove udruga s kojima je potpisan Dogovor o međusobnoj suradnji i ostvarivanju zajedničkih interesa, udruge „Umirovljenici zajedno” i „Lijepa starost”, HŽ klub željezničkih umirovljenika čvor Osijek, Udruge umirovljenika HPT te Udruge umirovljenika GPP-a, da na predstojećim parlamentarnim izborima 5. srpnja 2020 u 4. izbornoj jedinici zaokruže broj 10 i podrže listu Hrvatske demokratske zajednice.

Programske točke koje su zajedničke s programom „Sigurna Hrvatska“ odnose se na trajno održivi mirovinski sustav, prije svega osiguranjem financijskih sredstava iz proračuna države i doprinosa za solidarno mirovinsko osiguranje, zatim izborom povoljnijeg faktora usklađivanja rasta mirovina u ovisnosti o povećanju prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj i stopi promjene indeksa potrošačkih cijena, pružanje mogućnosti vraćanja u radni odnos starijih prijevremenih umirovljenika te se u zdravstvenom osiguranju izboriti za odgovarajuću razinu zdravstvenih usluga.

HDZ je i tijekom posljednje četiri godine mandata u Vladi RH pokazao kako brine o osobama treće životne dobi, povećavajući i minimalnu i prosječnu mirovinu, a u idućem mandatu ćemo podići mirovine za dodatnih 10%.

U programu Aktivnih nezavisnih umirovljenika i udruga partnera stoji kako socijalna skrb i humanitarno djelovanje podrazumijevaju brigu za građane, obitelji i beskućnike koji iz svojih prihoda ne mogu podmiriti temeljne životne potrebe u hrani i materijalnim potrepštinama te kako je potrebno jasno definirati kriterije za dodjelu socijalnih naknada zbog pravičnosti i zlouporaba. Napominju kako će se aktivno zalagati za sustav zbrinjavanja u Domovima za stare i nemoćne osobe izgradnjom novih, dogradnjom postojećih ili korištenjem već postojećih prikladnih drugih objekata, a za obiteljske mirovine predlažu da se u slučaju umrlog bračnog partnera umirovljeničke obitelji mužu ili ženi omogući izbor zadržavanja svoje mirovine uz dodatak 30% mirovine supružnika ili preuzimanje prava na mirovinu supružnika u visini 70%. Također se zalažu za hitno rješavanje do sada neriješenog problema palijativne skrbi kroničnih bolesnika reorganizacijom u bolnicama te brojne druge usluge koje će unaprijediti kvalitetu života osoba treće životne dobi. Sve ove točke navedene u svom programu, kažu u stranci Aktivnih nezavisnih umirovljenika nalaze se i u HDZ-ovom programu „Sigurna Hrvatska“.


Hrvatska demokratska zajednica i lista broj 10. u IV. Izbornoj jedinici na čelu s Ivanom Anušićem zahvaljuje se Aktivnim nezavisnim umirovljenicima i njihovim partnerskim udrugama na ukazanom povjerenju.


bottom of page