top of page

Besplatne studentske karte za vlak jedinstven su projekt Osječko-baranjske županije
Osječko-baranjska županija u suradnji s HŽ-om provodi jedinstven i vrlo vrijedan projekt osiguravanja besplatnog prijevoza za redovne studente s područja Županije. Suradnja OBŽ i HŽ PP na ovom projektu počela je u siječnju 2019. godine. Studentima je sufinancirana cijena karte od strane HŽ Putničkog prijevoza i Osječko-baranjske županije, pa su studenti pokrivali 25% od stvarne cijene koštanja karata. No, Županija od 1. siječnja 2021. godine u potpunosti financira troškove prijevoza redovitim studentima za mjesečne karte za 2. razred redovitih vlakova koje vrijede na dan kupnje prijevozne karte. Naravno, u cijenu mjesečne karte uračunat je popust HŽ Putničkog prijevoza od najmanje 50%.

Županija također sufinancira troškove kupnje pojedinačne karte redovitim studentima u iznosu 50% od redovite cijene od mjesta prebivališta do mjesta školovanja, tj. za sufinanciranje troškova pojedinačne karte polazno i/ili odredišno mjesto mora biti na području Županije. HŽ Putnički prijevoz i tim studentima odobrava popust u iznosu 50% od redovite cijene pojedinačne karte.


- Cijena prijevoza vlakom i za studente koji kupuju mjesečnu kartu i koji kupuju pojedinačnu kartu potpuno je besplatna od 1. siječnja 2021. godine jer Županija u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom u potpunosti financira putničku kartu. Za tu namjenu u županijskom proračunu smo osigurali 300.000,00 kuna, a tijekom ove godine Upravni odjel za gospodarstvo izdao je ukupno 318 potvrda studentima za sufinanciranje prijevoza vlakom, od toga 59 potvrda za mjesečne karte i 259 potvrda za pojedinačne karate. Nadam se da će i ova mjera, uz ostale županijske mjere koje imamo, poput besplatne školske kuhinje za učenike osnovnih škola, putničke karte za srednjoškolce i stipendije, olakšati njihovo studiranje, a isto tako se nadam da će po završetku studija implementirati svoja znanja i kreirati bolju i kvalitetniju budućnost hrvatskog istoka i Osječko-baranjske županije - rekao je župan Ivan Anušić.


O uspjehu projekta i velikom interesu studenata svjedoče i brojke. Naime, u prošloj godini izdano je 318 potvrda, a od početka ove godine do sredine travnja izdano je njih 1.020. Također, na inicijativu župana Ivana Anušića pokrenut je i studentski vlak koji petkom kreće iz Zagreba u Osijek, a nedjeljom vozi u obrnutom smjeru. Ta linija uvedena je krajem prošle godine te je unatoč koronakrizi izuzetno dobro popunjena.

bottom of page