top of page

Bilateralni sastanak s ministrom obrane Republike Albanije Nikom Peleshijem




Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Ivan Anušić sa suradnicima sastao se  (25. siječnja 2024. godine) u Ministarstvu obrane RH s ministrom obrane Republike Albanije Nikom Peleshijem.


Na sastanku se razgovaralo o aktualnoj sigurnosno političkoj situaciji u svijetu, o bilateralnoj suradnji dviju zemalja te mogućnostima jačanja vojno-tehničke suradnje kao i zajedničkim aktivnostima i interesima u sklopu NATO-a i regionalnih inicijativa. Ministri su potpisali novi Memorandum o suglasnosti između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva obrane Republike Albanije u području obrane koji će dati novi poticaj u odnosima dviju zemalja.


Ministar Anušić ovom prilikom je rekao: “Danas smo imali radni sastanak s ministrom Peleshijem koji je došao ovdje u Ministarstvo obrane sa svojom delegacijom. Razgovarali smo o svim aktualnim problemima i situacijama, a to je svakako sigurnosna situacija na jugiostoku Europe”. Istaknuo je kako ta situacija nije nimalo zadovoljavajuća u sigurnosnom smislu te da zahtjeva određene aktivnosti. “Tako smo danas potpisali Memorandum o suglasnosti. Radi se o dvije zemlje, Hrvatskoj i Albaniji koje imaju odlične diplomatske odnose. Hrvatska je oduvijek bila saveznik i potpora Albaniji, prvenstveno prije 15 godina kad su obje zemlje ulazile u NATO te u nastavku pregovora s Europskom unijom. Ključno je da smo se na današnjem sastanku oko svih tema zajednički usaglasili i dalje Hrvatska ostaje saveznik Albaniji kao što je Albanija saveznik Hrvatskoj. I dalje smo im potpora u njihovim nastojanjima ulaska u Europsku uniju”, poručio je ministar Anušić.


Riječ je o prvom bilateralnom sastanku ministra Anušića u Zagrebu, od preuzimanja dužnosti potpredsjednika Vlade i ministra obrane.



bottom of page