top of page

Gradnja Jabilovog Centra izvrsnosti u Osijeku u punom zamahu, završetak u 2024. godiniU Poduzetničkoj zoni Nemetin u tijeku je najveća privatna investicija na području Grada Osijeka. Naime, američka tvrtka Jabil gradi Centar izvrsnosti za proizvodnju u komu bi se trebalo otvoriti više od 1.500 radnih mjesta, čime bi ova tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji i Baranji. Tvornica će proizvodit medicinske protetske dijelove i mikročipove te matične ploče za autoindustriju.


Izgradnja je počela u kolovozu i već se jasno vidi budući izgled tvornice, a danas (4. studenoga 2023. godine) gradilište su obišli župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić sa suradnicima. S trenutnim stanjem na gradilištu upoznao ih je Josip Špoljarić, nadzorni inženjer gradilišta.


- Bez jakog Grada Osijeka i jakog gospodarstva nema jake Slavonije niti jakog istoka Hrvatske. Zato smatram da će ova investicija u budućnosti u potpunosti promijeniti prvenstveno ekonomske okolnosti, ali i demografsku situaciju u Osijeku koji je zamašnjak gospodarskog i demografskog razvoja istoka Hrvatske, a ovo je jedan od primjera. Tvrtka Jabil ima 260.000 zaposlenih diljem svijeta, što jasno govori o njenoj snazi. Ovdje će zapošljavati veliki broj ljudi, a svojim će potencijalom demografski i ekonomski oporavljati i razvijati Osijek i OBŽ. Stoga smo kao Osječko-baranjska županija zauzeli određene stavove, zadatke i obveze prema tvrtki. Prvenstveno govorimo o tome da ćemo kroz našu Elektrotehničku i prometnu školu Osijek školovati kadar, već smo povećali upisne kvote te raditi prekvalifikacije radne snage koja je potrebna Jabilu - rekao je župan Ivan Anušić te čestitao svima koji su sudjelovali u projektu, osobito Gradu Osijeku.


- Dolazak Jabila nije samo investicija nego i politička poruka i potvrda onoga što želimo, a to je da su politička situacija i okolnosti na području OBŽ kvalitetni, dobri i obećavajući, a tvrtke koje poput Jabila i druge odluče ovdje investirati upravo to gledaju kao jedan od razloga da li, kada i gdje investirati na području Republike Hrvatske - poručio je župan.

Comments


bottom of page