top of page

Hrvatsko nebo od danas čuvaju hrvatski Rafali!U vojarni “Pukovnik Marko Živković” u Velikoj Gorici danas 25. travnja 2024. organiziran je svečani doček prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.


Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić poželio je svima dobrodošlicu naglasivši: “Danas su nam srca puna ponosa jer smo dočekali naših šest Rafala. Danas imamo snažne zrakoplove i jačamo sve grane Oružanih snaga RH.”


“Želio bi podsjetiti na one ljude koji su prethodili svemu ovom danas. S ponosom se sjećamo prvih poginulih pilota Marka Živkovića, Mirka Vukušića, Ante Plazibata i Rade Griva, pripadnika Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, koji su dali život za domovinu. Ti ljudi su bili hrabri, improvizirali i bili moralna podrška, te su pomogli borcima u Vukovaru”, istaknuo je ministar.


Također, ministar Anušić je naglasio kako danas imamo avione koji su četvrta i peta generacija, imamo snažne i jake Oružane snage RH, jačamo ne samo zračnu već i kopnenu vojsku i mornaricu.


Na kraju, zahvalio je posebno predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću bez kojeg ovo ne bi bilo ostvarivo, koji je razumio potrebe Oružanih snaga, te istaknuo kako smo sada jaka i snažna regionalna sila. “Piloti nek vas dragi Bog čuva u vašim zadaćama u čuvanju hrvatskog neba”, poručio je ministar Anušić.コメント


bottom of page