top of page

Izgradnjom Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće mijenjamo trendove u proizvodnji

Dugoočekivani projekt izgradnje ULO hladnjače, odnosno centra za voće i povrće u Osječko-baranjskoj županiji konačno je u izgradnji! Župan Ivan Anušić ovu je investiciju obećao u svom predizbornom programu 2017. godine, a sada je Regionalni distribucijski centar za voće i povrće konačno u izgradnji koja će prema ugovoru, završiti za 18 mjeseci.

Inače, RDC-e je projekt od strateškog značaja za razvoj poljoprivrede i pokretanje gospodarskih aktivnosti u Osječko-baranjskoj županiji i cijelom slavonsko-baranjskom području, a projektirat će se na principu održive gradnje i zaštite okoliša korištenjem obnovljivih izvora energije postavljanjem sunčanih kolektora na krovnim površinama objekta. Najvažniji detalji za budući RDC su da je ukupni rashladni kapacitet hladnjače 2.910 tona, raspoređen u 23 rashlade komore i podijeljen na ekološku i konvencionalnu proizvodnju. Za ekološke proizvode osigurano je 7 komora s U.L.O režimom hlađenja, odnosno 690 tona rashladnog kapaciteta, a za konvencionalnu proizvodnju kapacitet 16 rashodnih komora je 2.220 tona. Ukupna površina cijelog objekta je 8.182,15 m², a planirano je da RDC postane objekt koji će osiguravati dovoljne količine voća i povrća za sve korisnike županijskih ustanova, poput domova za starije i nemoćne te obrazovnih ustanova.

Župan Ivan Anušić istaknuo je da će se njegovom izgradnjom promijeniti trendovi proizvodnje voća i povrća u Osječko-baranjskoj županiji.

- Nakon gotovo četiri godine od najave izgradnje RDC-a sada su konačno započeli radovi. Na taj se način počinje razvijati projekt o komu se pričalo 20 godina, a njime ćemo potpuno promijeniti način funkcioniranja, rad, kvalitetu i potporu našim proizvođačima voća i povrća, osobito malim proizvođačima koji su do sada imali probleme sa skladištenjem proizvoda, konkurencijom i plasmanom, pa svoj proizvod nisu mogli prodati, čak su ga i uništavali. Ovom infrastrukturom to mijenjamo. Projekt financiraju Osječko-baranjska županija, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a njime mijenjamo i ukupnu sliku ove djelatnosti, prvi put radimo hladnjaču ovakvog kapaciteta koja obuhvaća sustave hlađenja, sortirnice, pakirnice i sušare, ali i liniju za ekološku proizvodnju koja je budućnost i Slavonije i Hrvatske - rekao je župan Anušić nakon obilaska gradilišta.


Dodao je kako izgradnja RDC-a demantira pojedine pogovore da je sve što se radi u Osječko-baranjskoj županiji na razini papira i neizvršenih obećanja. - Za svaki kompleksan i veliki projekt potrebno je više godina za pripreme projektne dokumentacije, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i osiguranje sredstava. Ovaj projekt smo zamislili, obećali i sada ga realiziramo, a izvođači najavljuju da će radovi biti završeni puno prije ugovorom predviđenih 18 mjeseci. Ovo nije jedini RDC-e, poslije njega počet ćemo pripremati i druge - poručio je župan i dodao da je Regionalni distribucijski centar iznimno važan za Osječko-baranjsku županiju, jer je poljoprivreda gospodarska grana koja mora imati apsolutnu podršku da bi se razvijala u pravom smjeru.

- RDC je početak sustavne potpore poljoprivrednicima i onima koji žele živjeti od poljoprivrede na području Osječko-baranjske županije. Svi oni imat će podršku u ovom projektu koji financira Vlada Republike Hrvatske kroz fondove EU-a i Osječko-baranjska županija - naglasio je župan Anušić.


Comments


bottom of page