top of page

Ministar Anušić na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji






Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić u sklopu izaslanstva Vlade RH predvođenim predsjednikom Andrejem Plenkovićem sudjelovao je na jubilarnoj 60. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji koja se održavala od 16. do 18. veljače 2024. godine.


Na konferenciji se i ove godine raspravlja o ključnim vanjskopolitičkim i sigurnosnim izazovima današnjice iz područja međunarodnog poretka te globalne i regionalne sigurnosti. Na marginama Minhenske konferencije, ministar se sastao s državnom tajnicom u ministarstvu obrane SR Njemačke Siemtje Möller, s posebnim izaslanikom Vlade Ujedinjene Kraljevine za zapadni Balkan Lordom Stuartom Peachom i s predsjedavateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto. Također, izaslanstvo MORH-a sastalo se i s ukrajinskim ratnim veteranima, predstavnicima Inicijative “Mesagge from the Frontline”.


Izaslanstvo MORH-a s ukrajinskim ratnim veteranima u Munchenu

Ministar Anušić poručio je kako Hrvatska jako dobro razumije Ukrajinu jer je prošla ratnu havariju. Govorio je o brizi za ratne veterane te kako svaki veteran zahtijeva individualni pristup. Istaknuto je da će Hrvatska nastaviti pružati pomoć i čvrstu podršku ukrajinskom narodu u skladu sa svojim mogućnostima dok god to bude potrebno. Ministar Anušić rekao je kako se Ukrajina u ovom trenutku bori za europske vrijednosti te da joj se mora nastaviti pomagati u svakom smislu. „Ukrajina će i dalje imati potpunu podršku Republike Hrvatske. Potpora NATO saveza Ukrajini investicija je u vlastitu sigurnost i primjer je istinske transatlantske podjele tereta“, poručio je ministar. Ukrajinska strana zahvalila je na podršci i pomoći koju je Republika Hrvatska pružila do sada.


Intenziviranje bilateralne suradnje Hrvatske i Njemačke

Na sastanku s državnom tajnicom njemačkog ministarstva obrane Siemtje Möller istaknuta je bogata povezanost dvije zemlje koje dijele mnoge zajedničke interese i ciljeve, od njemačke potpore Hrvatskoj 1991. i tijekom Domovinskog rata do aktualnog zajedničkog interesa za sigurnosnu situaciju u jugoistočnoj Europi.


Ministar Anušić s posebnim izaslanikom Vlade Ujedinjene Kraljevine za zapadni Balkan Lordom Stuartom Peachom

Na sastanku ministra Anušića s posebnim izaslanikom Vlade Ujedinjene Kraljevine za zapadni Balakan razgovaralo se o aktualnim sigurnosnim izazovima s fokusom na situaciju u jugoistočnoj Europi. Istaknuto je da Hrvatska snažno i dosljedno podupire euroatlantsku perspektivu zemalja jugoistočne Europe te da posebno cijeni doprinos Ujedinjene Kraljevine u operaciji KFOR.


Anušić s Borjanom Krišto: Pozdravljamo sve pozitivne pomake vezane za BiH

Na sastanku s predsjedavateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto potvrđena je bogata i čvrsta bilateralna obrambena suradnja, posebno u području izobrazbe pripadnika Oružanih snaga BiH i kadeta u Republici Hrvatskoj, kao i različitim vidovima zajedničke obuke i uvježbavanja, razvoju obrambenih sposobnosti te jačanju razmjene informacija u cilju pružanja brzog odgovora na prirodne katastrofe.







Comentários


bottom of page