top of page

Ministar Anušić s pripadnicima HV u Kninu i Udbini

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić susreo se (28. veljače 2024. godine) na vojnom poligonu “Josip Markić” u Kninu i u vojarni “Josip Jović” u Udbini s pripadnicima Oružanih snaga RH.


U razgovoru s ministrom obrane pripadnici Hrvatske vojske ukazali su na izazove s kojima se suočavaju, a ministar Anušić istaknuo je kako će nastaviti poboljšavati njihov status i materijalna prava.

“Znam da ste u pripremama za odlazak na Kosovo, u NATO-vu operaciju KFOR, zato sam vas i došao obići, ali i vidjeti kako vam mogu pomoći i stvoriti bolje uvjete za vaš rad. Od prvog dana svog mandata govorim da mi je cilj poboljšati materijalna prava vojnicima, po tom smo pitanju nešto dosad i učinili i još ćemo činiti. Oružane snage doživljavamo kao nešto što moramo čuvati kao malo vode na dlanu”, poručio je ministar Anušić i ponovo podsjetio na važnost i ulogu hrvatskih vojnika u očuvanju mira i sigurnosti.


“Uloga vojnika postaje sve važnija, ali uloga, svakako, ne treba biti rat nego odvraćanje”, dodao je ministar obrane i podsjetio kako je Vlada RH na prijedlog MORH-a svim djelatnim vojnim osobama podigla koeficijente i time povećala plaće.

Ministar obrane najavio je da će se nastaviti podizati standard hrvatskih vojnika, raditi na boljim uvjetima za vojsku te popularizirati vojni poziv.


“Moramo biti snažni kako bi prva pomisao na Hrvatsku vojsku bila – s njima se ne isplati otvarati sukob. To je moj pogled na Oružane snage”, rekao je ministar obrane.


Govoreći o iskustvima i znanjima Hrvatske vojske iz Domovinskog rata, ministar Anušić je kazao: “Hrvatska vojska 1991. godine suprotstavila se tada trećoj ili četvrtoj vojnoj sili, a 1995. smo ih pobijedili. Poravnali smo račune s vojskom koja je bila daleko nadmoćnija, ali je na kraju ostala poražena. Nitko nema povjerenje hrvatskog naroda kao što ga ima Hrvatska vojska, čuvajte to i kad ste u uniformi i kad ste u civilu. Želim vam sreću i neka vas dragi Bog čuva”, zaključio je svoj susret s pripadnicima HV-a u Kninu ministar Anušić.


U vojarni u Udbini ministar Anušić obišao je kamp Središta za razvoj vođa “Marko Babić” i ključnu obučnu infrastrukturu. Pripadnicima OSRH koji su ondje na selekcijskoj obuci za komandose poručio je da će oni koji prođu obuku biti vrh koplja Hrvatske vojske.Comentários


bottom of page