top of page

Ministar obrane Ivan Anušić na neformalnom sastanku ministara obrane EU


 

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je (31. siječnja 2024). na neformalnom sastanku ministara obrane Europske unije koji se održao u Bruxellesu u Kraljevini Belgiji, na kojem se razgovaralo o obrambenoj spremnosti Europske unije, potpori Europske unije Ukrajini te sigurnosnim izazovima u Sahelu i Crvenom moru.


Ministar Anušić istaknuo je kako ruski rat protiv Ukrajine zahtijeva daljnju suradnju saveznika i partnera po pitanju razvoja zajedničkih obrambenih sposobnosti: „Hrvatska će i dalje podržavati Ukrajinu. Naša dosadašnja vojna pomoć Ukrajini iznosi više od 181 milijun eura. Nemaju sve zemlje iste mogućnosti, i financijske i u smislu oružja, kada je riječ o pomoći Ukrajini. Hrvatska će sve ono što je obećala Ukrajini i ispuniti.“


U kontekstu važnosti ulaganja u nacionalne obrambene sposobnosti, Ministar Anušić istaknuo je kako je tema obrambene industrije – top tema: „Povezat ćemo se s našim tvrtkama, one već jesu objedinjene u klaster obrambene industrije, ali i onima iz EU. Moramo početi proizvoditi vlastite zalihe streljiva i oružja, ne samo zbog Ukrajine nego zbog sigurnosti naše države i našeg naroda”.


Sastanku je nazočio i visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell, a ministrima se ovom prigodom obratio i ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov.



bottom of page