top of page

Nakon dvije godine radova osječki će Željeznički kolodvor od lipnja ponovno biti funkcionalan




Župan Ivan Anušić, u pratnji gradonačelnika Grada Osijeka Ivana Radića i predsjednika Uprave HŽ Infrastruktura Ivana Kršića obišao je, 9. veljače 2023. godine završne radove na obnovi zgrade Željezničkog kolodvora Osijek. Radovi - čija ukupna vrijednost iznosi gotovo četiri milijuna eura - počeli su u travnju 2021. godine, odvijaju se planiranom dinamikom te je do sada obavljeno gotovo 90 posto planiranog posla.


Njima će se obnoviti pročelja, reorganizirati i urediti interijer, sanirati peronske nadstrešnice i urediti površine ispod nadstrešnice te rekonstruirati i poboljšati postojeće tehničke sustave (grijanje i hlađenje, vodovod i odvodnja, elektrotehničke instalacije i rasvjeta). Naravno, izvode se u fazama kako bi što manje utjecali na funkcioniranje kolodvora i odvijanje putničkog prometa. Važno je naglasiti da se Kolodvorska zgrada Osijek nalazi u sklopu zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Osijeka upisane u Registar kulturnih dobara RH te se na njezinu obnovu primjenjuju odredbe Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i svi propisi koji se odnose na zaštićena kulturna dobra.


- Projekt obnove željezničkog kolodvora Osijek je izuzetno bitan prvenstveno zbog uređenja i povećanja funkcionalnosti samog objekta, koji je bio u derutnom stanju i zaista je bila potrebna obnova. Onima koji vlakom dolaze u Osijek prvi susret s gradom i Osječko-baranjskom županijom je upravo zgrada kolodvora zbog čega je izuzetno važno da je ona primjerena. Vrijednost investicije je 4 milijuna eura i ne sumnjam da će upravo ovaj projekt puno značiti svima koji se koriste željeznicom kao prijevoznim sredstvom. Osim toga, HŽ Infrastruktura završava projekt u Laslovu nakon kojeg će se olakšati i ubrzati komunikacija vlakova između Osijeka i Vinkovaca, ali i drugih destinacija na tom pravcu - rekao je župan Ivan Anušić.

bottom of page