top of page

#Neupitno za Levanjsku Varoš, Drenje i Satnicu Đakovačku




Kandidat za župana Osječko-baranjske županije i aktualni župan Ivan Anušić u pratnji kandidata za svoje zamjenike Matom Lukićem i Josipom Miletićem posjetio je Općinu Levanjsku Varoš gdje ih je dočekao kandidat za načelnika i trenutni načelnik Slavko Tidlačka. Kandidati su razgovarali o brojnim provedenim projektima, ali i planiranim investicijama u idućem četverogodišnjem razdoblju, osobito kad je riječ o iskorištavanju potencijala kompleksa "Stara kupka".


- Često naglašavamo, osobito u Osječko-baranjskoj županiji, Slavoniji i Baranji, da ovdje kod nas, pa i doslovno pod našim nogama i oko nas, postoje enormni potencijali kojih moramo biti svjesni, što počinjemo biti, ali moramo ih početi i koristiti te tako revitalizirati cijelo ovo područje. Za Općinu Levanjska Varoš, kao i ostale općine oko Đakova mnogi će se reći da je pasivan kraj, s malo ljudi, s velikim iseljavanjem, da puno toga nedostaje. Međutim, kompleks „Stare kupke“, zajedno s jezerom Borovik koje radi Županija zajedno s drugim općinama, može u potpunosti revitalizirati ovaj kraj u roku od nekoliko godina. Zato načelnik i Općina Levanjska Varoš imaju apsolutnu potporu Županije u procesu revitalizacije ovog prostora i sadržaja koji su jedinstveni u ovom dijelu Europe, ali do sada nisu bili iskorišteni na pravi način – kazao je župan.


Načelnik Tidlačka istaknuo je da je suradnja s Osječko-baranjskom županijom i županom Anušićem u protekle četiri godine rezultirala brojnim investicijama koje namjeravaju nastaviti i u sljedeće četiri godine. Naglasak će kaže staviti na uređenje kompleksa „Stare kupke“, ali i nastavak uređenja nerazvrstanih cesta te vodoopskrbe.


- Pripremamo projekt na površini od šest hektara gdje će se izgraditi aquapark, bazeni, igrališta, sanjkalište, dio šume je ograđen za divljač i konje, tu su šetnice i tematska staza kroz šumu duga 4 kilometara. Naravno i najvažnije, tu su izvori ljekovite vode, i to pet vrsta; obična pitka voda, ljekovita, sumporna, željezna i geotermalna voda koja je 56 stupnjeva vani i ide s plinom. Uostalom, ovdje je bilo lječilište koje je osnovala Marija Terezija, lječilište gdje su već tada ljudi dolazili na štakama i odlazili bez njih, liječilo se kožne i spolne bolesti, sve se tu liječilo i sada to želimo vratiti nazad – rekao je Tidlačka.

Kandidati su obišli i Općinu Drenje u kojoj ih je dočekao kandidat za načelnika i trenutni načelnik Slavko Dešić s kojim su razgovarali o potencijalima općine koji počivaju, prije svega, na iskorištavanju prekrasne prirode i mogućnostima projekta Borovik.


- Zajedno s općinama Drenje i Levanjska Varoš pripremamo veliki projekt revitalizacije jezera Borovik koje ćemo urediti i pripremiti za sportski ribolov, rekreaciju, turizam i sve ono što može pridonijeti razvoju kontinentalnog turizma na području ove općine. Iako je riječ o manjoj općini na području Osječko-baranjske županije koja je u protekle četiri godine u nju uložila 2,59 milijuna kuna, ovo je općina koja ima ogroman potencijal kao uostalom i cijeli đakovački kraj, a koji ćemo nastaviti razvijati u sljedeće četiri godine – rekao je župan Anušić.


Načelnik Slavko Dešić pohvalio je suradnju s Osječko-baranjskom županijom i županom Ivanom Anušićem u proteklom razdoblju te najavio brojne projekte kojima će nastaviti raditi na podizanju kvalitete života svojih sumještana. Tu se prije svega radi o izgradnji vodovoda na podrčju općine, potom izgradnji gospodarske zone u kojoj bi se zapošljavalo lokalno stanovništvo te jedan od najvažnijih projekata za razvoj kontinentalnog turizma, a to je revitalizacija jezera Borovik.


- Našu Općinu sačinjava 12 naselja za koja je potrebno osigurati dosta infrastrukture, a do sada smo uspjeli povući 20 milijuna kuna iz europskih fondova. Neki od najznačajnijih projekata koji se provode na području Općine su izgradnja DVD-a Mandičevac, vrijedan 2,2 milijuna kuna te sanacija odlagališta komunalnog otpada Kosinac u Drenju, koju je EU sufinancirala 85 posto, 10 posto je izdvojio Fond za zaštitu okoliša, a Općina Drenje je sudjelovala s 5 posto. Odličnu suradnju imamo i sa Županijom, a za nastavak projekata i investicija u našem kraju nužna je sinergija i dijalog sa svim razinama vlasti, jer samo vizijom i neprestanim radom možemo dostići zajednički cilj – razvijenu Slavoniju i Baranju – istaknuo je načelnik Slavko Dešić.


Ivan Anušić, Mato Lukić i Josip Miletić posjetili su i Satnicu Đakovačku gdje ih je dočekao kandidat za načelnika Općine Robert Mihalj. Župan Anušić mu je pružio punu podršku te naglasio da je kroz protekle 4 godine upoznao sve općine i njihove probleme, rješenja, projekte koje su realizirali te da misli da Satnica Đakovačka može puno više napraviti sa novim, svježim kandidatom, s novim licem, s čovjekom koji može u suradnji i s njim i s institucijama na državnoj razini napraviti dodatni iskorak u odnosu na dosadašnji rad i funkcioniranje općine.


Robert Mihalj je istaknuo kako se već duži niz godina bavi problematikom u društvu i lokalnoj samoupravi obnašajući ulogu vijećnika i baš je na taj način uočio niz poteškoća i nepravilnosti koje se provode na čelu sa sadašnjom vlasti što mu je i bio poticaj da se kandidira. Rekao je da ima viziju, volju i energiju napraviti promjene u lokalnoj zajednici i kako je uvjeren da zajedno sa Županijom, Vladom RH, ministarstvima i europskim fondovima može postići da općina bude bolje mjesto za sve mještane. Namjera mu je kaže, različitim mjerama pomoći umirovljenicima kroz socijalne fondove, potom podupirati mlade, povećati rodiljne naknade, ali i ulagati u infrastrukturu na području općine. Prije svega izgraditi kanalizacijski sustav, plinificirati naselje Gašinci te nastaviti izgradnju javne rasvjete u svim naseljima. Bit će kaže, na raspolaganju svojim sumještanima, osluškujući njihove potrebe i nastojati pronaći rješenja za sve poteškoće kako bi Općina doživjela razvoj jednak ostalim jedinicama lokalne samouprave na području Osječko-baranjske županije.


bottom of page