top of page

Novoizgrađena zgrada I. gimnazije u Osijeku značajno će unaprijediti obrazovanje u županiji




Potpisivanjem Ugovora o izgradnji objekta I. Gimnazije u Osijeku, Osječko-baranjska županija počinje realizaciju još jednog kapitalnog projekta, u ovom slučaju projekta koji će znatno unaprijediti kvalitetu obrazovanja na području Županije, kao i vizure grada Osijeka. Ugovor je danas (09. studenoga 2022. godine) potpisao župan Ivan Anušić s predstavnicima izvođača radova odabranih u postupku javne nabave, Zajednicom ponuditelja Projektgradnja plus d.o.o. Gornja Vrba i Osijek-Koteks d.d. Osijek u čime ime su ugovor potpisali Ivica Crnković i Zoran Škorić. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 108.188.278,86 kuna, a rok njihova izvođenja je 24 mjeseca. Potpisivanju Ugovora nazočili su i gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, saborski zastupnik Goran Ivanović, ravnatelj I. gimnazije Dražen Đapić te pročelnici županijskih upravnih odjela.


- I. Gimnazija je postala jedina srednja škola na području naše Županije koja nema uvjete kakve zaslužuju učenici i profesori u 21. stoljeću. Stoga smo, nakon zaista zahtjevnih procedura, pripremili potrebnu dokumentaciju i odluke te danas potpisujemo ugovor kojim započinje njena izgradnja. Riječ je o možda i najvećem projektu kojeg Osječko-baranjska županija započinje, a koji je u rangu Gospodarskog centra i Regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće. Naglašavam da će škola imati i svoju sportsku dvoranu, što do sada nije imala, te da će uvjetima i standardima zadovoljiti sve potrebe modernog obrazovanja. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovom kompleksnom projektu, Gradu Osijeku, upravnim odjelima Osječko-baranjske županije, Upravnom odjelu za investicije i razvojne projekte, Upravnom odjelu za obrazovanje i mlade te Službi za javnu nabavu. Drago mi je što je, nakon svih žalbi i procesa, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odlučila da je Osječko-baranjska županija bila u pravu u postupku odabira izvođača te da su se napokon stvorili preduvjeti za početak izgradnje. Što se tiče financiranja, ukoliko ne bude mogućnosti povlačenja europskih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, Osječko-baranjska županija će vlastitim sredstvima financirati čitav projekt - rekao je župan Ivan Anušić.


Projekt izgradnje I. Gimnazije u Osijeku obuhvaća školsku zgradu sa školskom sportskom dvoranom, sportske terene, parkiralište, pješačke prometne površine i zelene površine. Površina građevne čestice iznosi 16.150 m², od toga na zelene površine otpada 3.802,00 m² odnosno 23% površine parcele, a ukupna bruto površina zgrade iznosi 7.758,00 m², s tim da je neto površina školske zgrade 4.470,49 m², a dvorane 2.503,44 m².

U novoj zgradi planirano je 25 razrednih odjela za 610 učenika te 70 zaposlenika od čega 57 profesora. Na prvom katu bit će 17 učionica s kabinetima. Naslonjena na školu, u suterenu je smještena trodijelna školska sportska dvorana s gledalištem i gimnastičkom dvoranom. Uz objekt su predviđeni vanjski prostori za nastavu tjelesne i zdravstvene kulture, 78 parkirališnih mjesta te drugi sadržaji.


Comments


bottom of page