top of page

Osječko-baranjska županija bit će očišćena od mina do kraja godineLovni turizam i sigurnost posjetitelja na destinaciji bila je središnja tema danas održanog radnog sastanka župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića s direktorom Hrvatske turističke zajednice Kristjanom Staničićem, predsjednikom Hrvatskog lovačkog saveza Ivicom Budorom, predsjednicom Udruge „Hrvatska pomaže“ Đurđom Adlešić i Draženom Štajduharom iz Ravnateljstva civilne zaštite RH. Sastanku su nazočili i pročelnici resornih županijskih upravnih odjela te čelnici Turističke zajednice OBŽ, Javne ustanove Park prirode Kopački rit, Lovačkog saveza OBŽ i Područnog ureda civilne zaštite Osijek.


- Jedna od najboljih vijesti u posljednje vrijeme svakako je da će Osječko-baranjska županija do kraja ove godine biti slobodna od mina ta da rizik od stradavanja više neće postojati niti na jednom kvadratnom metru. Danas smo stoga razgovarali o smjeru stavljanja sve lovne infrastrukture u turističku ponudu, a tu je riječ o lovačkim domovima i smještajima koji mogu razvijati turističku ponudu na puno kvalitetnijoj razini. Poznato je da je lovni turizam jedna od najpotentnijih turističkih grana u Osječko-baranjskoj županiji, osobito sad kad više neće postojati opasnost od mina te da predstavljamo odličnu destinaciju za lovni turizam. Niz je sekundarnih aktivnosti koje mogu privući turiste u naš kraj, primjerice fotografiranje životinja, promatranje ptica, ribolov i ostalo, o čemu smo i razgovarali s današnjim gostima. Drago nam je da posljednjih pet godina razvijamo izvrsnu turističku priču u Županiji, o čemu svjedoče i konkretni rezultati, pa ću podsjetiti da smo prije četiri godine prvi puta imali Dane hrvatskog turizma na kontinentu, ovdje u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, a uskoro nas očekuje i Konferencija GROW, na kojoj ćemo razgovarati o brendiranju graševine - kazao je nakon sastanka župan Ivan Anušić.


- Nakon razminiranja konačno dobivamo sigurnu destinaciju, ne samo za naše lovce, već i za sve goste koji dolaze. Lovački savez Osječko-baranjske županije ima više od 3.000 lovaca i najviše lovačkih udruga, čak 101 te 105 lovišta. Time su zasigurno i najatraktivnija lovačka i turistička destinacija, pa nam je želja da dodatno proširimo kapacitete i ojačamo ponudu. Veliki broj stranih gostiju, ali i domaćih dolazi na ovu destinaciju u zimskim mjesecima upravo zbog lova na jelene, divlje svinje pa i patke. Zato se nadam da ćemo u budućnosti svima uspjeti pružiti ono najbolje što članovi Lovačkog saveza mogu dati u turističkom i gastronomskom smislu. Naime, lovna sezona je vrlo kratka i traje dva-tri mjeseca po pojedinoj životinjskoj lovnoj vrsti, dok je ostatak vremena sva naša lovna infrastruktura neiskorištena. Želja nam je to promijeniti i u budućnosti ih staviti u funkciju, za što je Osječko-baranjska županija sigurno jedna od najboljih destinacija - zaključio je predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor. Dodao je da u turističkoj i infrastrukturnoj ponudi najviše nedostaje objekata najviše kategorije, smještenih u prirodi, za koje su gosti spremni izdvojiti novac.

bottom of page