top of page

Otvorena nova dionica Koridora 5c



Autocesta A5 Beli Manastir-Osijek-Svilaj u dužini od 88,6 kilometara dio je međunarodnog Paneuropskog cestovnog koridora 5c (od Budimpešte preko Sarajeva do Ploča, dugog 622 kilometra) te dio sveobuhvatne TEN-T mreže koja povezuje sjever Europe s Jadranom. U punoj prometnoj funkciji A5 do danas (2. prosinca 2022. godine) bilo je 59 kilometara, od Osijeka do granice s Bosnom i Hercegovinom, no danas je za promet otvoreno još 24,6 kilometara, odnosno dionica Beli Manastir-Osijek te je tako u prometnoj funkciji ukupno 83,6 kilometara autoceste A5. Preostalih pet kilometara, od granice s Mađarskom do Belog Manastira bit će izgrađeno do kraja 2024. godine.


Otvaranje nove hrvatske dionice Koridora 5c (vrijednost investicije je 206,4 milijuna eura) upriličeno je na naplatnoj postaji Sudaraž kod Belog Manastira, a svečanosti su nazočili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan, gradonačelnik Grada Belog Manastira Tomislav Rob, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, saborski zastupnici Goran Ivanović i Stipan Šašlin, načelnici baranjskih općina i drugi uzvanici.


- Prije nekoliko godina, zajedno sa saborskim zastupnicima s područja istoka Hrvatske, razgovarali smo s premijerom o važnosti Koridora 5c i što znači za Hrvatsku, osobito njezin istok te podsjetili javnost da ga je prijašnja Vlada svela na brzu cestu, odnosno nije ga niti planirala izgraditi. Nakon tog razgovora dobili smo zeleno svijetlo i nastavili su se razgovori sa svima koji su trebali sudjelovati u nastavku ovog projekta te je on vraćen u punom profilu. Zahvaljujem na razumijevanju, otvorenim vratima i shvaćanju svega što istok Hrvatske predstavlja za čitavu Hrvatsku i nadam se da u takvom ozračju nastavljamo raditi na novim velikim projektima koje želimo razvijati na području naše županije i istoka Hrvatske, a koji su najvećim dijelom već pripremljeni i uskoro će također biti završeni i otvoreni - kazao je župan Anušić. Naglasio je da je most preko rijeke Drave najduži most u Hrvatskoj, a nosi ime 3. gardijske brigade koja je podnijela najveću žrtvu u Domovinskom ratu, brigade koja ima najveći broj poginulih hrvatskih branitelja.

bottom of page