top of page

Podvožnjak u Ulici sv. L. B. Mandića danas otvoren za prometNovoizgrađeni podvožnjak u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku danas ujutro (25. kolovoza 2023. godine) otvoren je za promet. Vrijednost radova iznosi 7,1 milijuna eura, od čega je 85% osigurano iz Kohezijskog fonda, a 15% iz državnog proračuna. Investicija obuhvaća izgradnju cestovnog i željezničkog mosta, ceste ispod mostova te priključnih prometnica s pješačkim i biciklističkim stazama te drugom potrebnom infrastrukturom. Podvožnjak je iznimno važan za grad Osijek jer se na taj način rješava dugogodišnji prometni problem, odnosno omogućava veća protočnost na mjestu gdje je dnevno prolazilo i do 25.000 vozila, a zbog prolaza vlakova bilo je i 30 zastoja za cestovna vozila u ukupnom trajanju oko 2,5 sata.


Svečanom puštanju u promet 509 metara dugog podvožnjaka nazočili su potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, saborski zastupnik Goran Ivanović te drugi uzvanici.


- Osječani su podvožnjak čekali više od 50 godina, a danas je konačno otvoren i time je zauvijek riješen jedan od najvećih prometnih problema grada Osijeka. Radovi su započeli u studenom 2021. godine, a završili su i prije roka, odnosno za godinu i devet mjeseci. Izgrađena su dva mosta, biciklistička staza, javna rasvjeta, a zasađeno je i 57 novih stabala. No, tu ne stajemo nego do kraja ove godine planiramo dovršiti intrazonsku cestu koja povezuje podvožnjak i autobusni kolodvor, čime ćemo dodatno rasteretiti podvožnjak i kružni tok. U tijeku je još jedan veliki infrastrukturni projekt, modernizacija tramvajske mreže vrijedna 35 milijuna eura, nakon koje nam slijedi i nabava novih niskopodnih tramvaja. Stoga možemo reći da uistinu svjedočimo prometnoj renesansi grada Osijeka - kazao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.


Župan Ivan Anušić je naglasio kako je izgradnja podvožnjaka jedan od najvećih projekata na području Osijeka i Osječko-baranjske županije te podsjetio na neke od aktualnih kapitalnih investicija; završetak Koridora Vc, obnovu zgrade željezničkog kolodvora u Osijeku, rekonstrukciju zgrade putničkog terminala Zračne luke Osijek.


- Uz izgradnju Regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće te Gospodarskog centra OBŽ, navedene investicije će revitalizirati i pružiti dodanu vrijednost gospodarstvu grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, ali i cijelog istoka Hrvatske. Za njihovu je realizaciju bila ključna suradnja, sinergija i koordinacija svih dionika, na čemu im se zahvaljujem. Pred nama je dovršetak niza kvalitetnih projekata i početak novih, a njihov benefit se očituje u gospodarskim pokazateljima koji iz godine u godinu rastu na području Osječko-baranjske županije - rekao je župan.

Comments


bottom of page