top of page

Pojačanom edukacijom i podizanjem mjera biosigurnosti do sprječavanja širenja Afričke svinjske kuge


Afrička svinjska kuga bila je središnja tema sastanka održanog u Osječko-baranjskoj županiji između župana Ivana Anušića i suradnika te ministrice poljoprivrede Marije Vučković i njenih suradnika.


Sastanku su uz ministricu Vučković i župana Anušića nazočili i Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić, glavna savjetnica ministrice Franka Vojnović, Tajnik Osječko-baranjske županije Ivan Hampovčan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije Romeo Jukić, saborska zastupnica Nataša Tramišak te saborski zastupnici Goran Ivanović, Stipan Šašlin i Hrvoje Šimić.


Virus je posljednjih mjesec dana prisutan na području susjednih županija, a u Osječko-baranjskoj županiji za sada nisu registrirani slučajevi oboljelih životinja. Upravo s toga, župan Anušić inicirao je sastanak kako bi se mjere zaštite na području Osječko-baranjske županije podigle na višu razinu.


- Na području Osječko-baranjske županije imamo 8.148 domaćinstava odnosno gospodarstava koji se bave svinjogojstvom u ukupno čine 35% svinjogojstva na području Hrvatske i izrazito nam je važno proaktivnim djelovanjem spriječiti prodor afričke svinjske kuge među njih. Govorimo o ogromnom udjelu proizvodnje svinja i svinjskih prerađevina i moramo naći način, model kako još aktivnije djelovati, pojačati i osnažiti mjere te dodatno zaštiti naše poljoprivrednike, naše OPG-ove koji od toga žive i što je naša slavonska tradicija i nešto što ne smijemo izgubiti jer gubljenjem ovog broja svinja u iduće dvije godine se neće moći oporaviti svinjski fond, a onda je velika mogućnost da se u dvije godine veliki broj naših ljudi odustati od bavljenja svinjogojstvom - rekao je uoči sastanka župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.


Osječko-baranjska županija je tijekom proteklih tjedana organizirala sastanke s LAG-ovima na kojima je dogovorena suradnja u informiranju proizvođača o podizanju kategorizacije gospodarstva s 2 na 3 te pružanju drugih informacija o toj temi, s lovačkim društvima s područja županije s ciljem dodatne edukacije o načinima njegovog prenošenja, kao i edukaciju uzgajivača o prevenciji širenja i mjerama za suzbijanje širenja virusa. Održani su sastanci i s Hrvatskom agronomskom komorom i Državnim inspektoratom čiji su edukativni letci podijeljeni poljoprivrednicima, a s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu dogovoreno je uspostavljanje dežurnog telefona za informiranje i pomoć. Osječko-baranjska županija je u stalnom kontaktu s velikim svinjogojskim proizvođačima koji na svojim farmama podižu veće sigurnosne mjere od trenutno propisanih.

Comments


bottom of page