top of page

Posjet hrvatskim vojnicima u MađarskojNakon što je nedavno posjetio pripadnike 13. hrvatskog kontingenta u Poljskoj, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić posjetio je i pripadnike Oružanih snaga RH u sastavu 4. hrvatskog kontingenta u Mađarskoj. Hrvatske snage u sklopu NATO aktivnosti ojačane budnosti u Mađarskoj raspoređene su na tri lokacije, a ministar je bio u kampu Croft u Veszpremu, gdje se nalazi i glavnina naših snaga.


“Posjetio sam hrvatski kontingent u Poljskoj, obilazim vojarne u Hrvatskoj, razgovaram s pripadnicima Oružanih snaga…, dobivam informacije s terena, stvorio sam sliku koje su vaše potrebe i moj zadatak je da vam stvorimo još bolje uvjete rada. I ja sam 11 godina bio pripadnik Oružanih snaga, pa vas dobro razumijem i znam koji su vaši ciljevi, sa čime se suočavate i koji je vaš način razmišljanja. Ovo što ću sada reći nije prigodna izjava – Hrvatska vojska je najbolje što hrvatska država ima, a vi ste nasljednici pobjedničke vojske i o tome vodite računa i kada ste u odori i kada ste u civilu”, poručio je ministar obrane. Zahvalio se pripadnicima hrvatskog kontingenta u Mađarskoj na njihovoj vojnoj službi, ali i na tome što Hrvatsku vojsku kao i hrvatsku državu predstavljaju uzorno i vojnički časno.


Ministar Anušić posjetio je i Multinacionalno divizijsko zapovjedništvo – Centar (HQ MND C) u Székesfehérváru. Hrvatska je uz Mađarsku osnivačica tog zapovjedništva (naknadno se uključila i Slovačka), a ono je osnovano 2020. godine jer dotad u dijelu središnje i istočne Europe nije postojalo ni jedno zapovjedništvo NATO-a koje bi koordiniralo pozadinske operacije odvraćanja, odgovaralo na krize i bilo posvećeno kolektivnoj obrani.Comments


bottom of page