top of page

Rezultati uspješnog četverogodišnjeg mandata temelj su za neupitan novi mandat





Na atraktivnoj šetnici Kopačkog rita, jutros su službeno svoje kandidature za mandat župana Osječko-baranjske županije predstavili HDZ-ovi kandidati, aktualni župan, potpredsjednik HDZ-a i predsjednik županijskog HDZ-a OBŽ Ivan Anušić i njegovi budući zamjenici Mato Lukić koji trenutno obnaša funkciju ravnatelja Doma zdravlja Osječko-baranjske županije i aktualni gradonačelnik Našica Josip Miletić.

Miletić završava uspješni četverogodišnji gradonačelnički mandat, oženjen je i otac jednog sina, a s obitelji živi u Našicama. Magistar je matematike i predavač na FERIT-u te, kako ističe, ponosan nositelj međunarodne titule FIDE-majstora u šahu.


- Želim istaknuti investicije u gradu Našicama od 600 milijuna kuna, povećanu zaposlenost, ali i novu infrastrukturu koju ostavljamo generacijama iza nas. Želja mi je doprinijeti podizanju kvalitete života cijele Osječko-baranjske županije nastavljajući trend koji je započeo župan Anušić prije četiri godine – rekao je Miletić.

Mato Lukić, kao kandidat za prvog zamjenika, dragovoljac je Domovinskog rata, dvanaest godina radio je u sustavu socijalne skrbi, a trenutno je na poslijediplomskom studiju socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Oženjen je, otac dvije kćeri i s obitelji živi u Osijeku. Protekle je tri i pol godine na čelu Doma zdravlja Osječko-baranjske županije, a u njegovom je mandatu uspješno proveden proces objedinjavanja domova zdravlja na području Županije.


- Time smo zdravstvenu uslugu podigli na višu razinu i racionalizirali troškove poslovanja. Najveći projekt svakako je projekt dostupnije primarne zaštite vrijedan 27 milijuna kuna kojim su dograđene, obnovljene i opremljene ambulante u svim gradovima i općinama naše županije. Nastavljamo i iduće četiri godine, neupitno raditi za dobrobit svih stanovnika Osječko-baranjske županije – rekao je Lukić.

Četverogodišnji mandat Ivana Anušića obilježen je projektima, aktualni je župan istaknuo tek neke od njih i pri tome se zahvalio svim djelatnicima Osječko-baranjske županije kao i svojim zamjenicima u aktualnom mandatu na predanom radu koji je rezultirao razvojem Županije, ali i udvostručenjem proračuna u četiri godine.


- Mandat završavamo s 1,6 milijardi kuna. Nositelji ili partneri smo na europskim projektima vrijednim 800 milijuna kuna, iz proračuna smo izravno uložili u gradove i općine na području županije 651 milijun kuna. Pokazali smo da Osječko-baranjska županija može i mora biti predvodnik razvoja cijelog istoka Hrvatske. Važan nam je ravnomjeran razvoj, a jednako ćemo intenzivno ulagati i u novom mandatu – rekao je Anušić.


Podsjetio je na realizirane projekte; besplatan školski obrok za sve osnovnoškolce, obnovu 54 zgrade javne namjene, utrostručene potpore u gospodarstvu, izgrađenih 50 sportskih terena i dječjih igrališta, uloženih 27 milijuna kuna u dogradnju i opremanje domova zdravlja, poduzetničke i stambene kredite bez kamata, izgradnju pet sportskih dvorana, nastavak izgradnje koridora Vc, ukidanje zabrane eksploatacije pijeska, pozitivne trendove u turizmu te besplatne karte za vlak za sve studente.

U realizaciji su trenutno projekti izgradnje Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, 12 sustava za navodnjavanje, Srednje škole u Donjem Miholjcu. Uskoro se očekuje početak izgradnje Gospodarskog centra i I. gimnazije u Osijeku, a započela je i realizacija projekata novog KBC-a Osijek, revitalizacija OLT-a, rekonstrukcija i proširenje Zračne luke Osijek, projekti obnove HNK i Muzeja likovnih umjetnosti te istraživanje geotermalnih potencijala na području Županije.


Anušić je na kraju naglasio kako najvećim uspjehom svog tima u četverogodišnjem mandatu smatra mijenjanje percepcije o Slavoniji i Baranji te činjenicu da je Osječko-baranjska županija danas relevantan politički čimbenik u realizaciji svih nacionalnih strateških projekata te da će partnerski odnos s Vladom RH nastaviti i u novom mandatu.

bottom of page