top of page

Sastanak s veleposlanicom Sjedinjenih Američkih Država Nathalie Rayes



Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane RH Ivan Anušić sastao se u Ministarstvu obrane RH (29. siječnja 2024. godine) s veleposlanicom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Nathalie Rayes.


Na sastanku je istaknuto da su Sjedinjene Američke Države najvažniji strateški partner Republike Hrvatske u području obrane i sigurnosti te da prioriteti obrambene suradnje obuhvaćaju izgradnju obrambenih sposobnosti Hrvatske vojske te zajednički doprinos i promicanje međunarodne sigurnosti i stabilnosti u jugoistočnoj Europi.


“SAD je naš strateški saveznik i najvažniji partner u području obrane. Moj je prioritet kao ministra obrane zadržati i produbiti naše odnose i uvjeren sam da ćemo zajednički nastaviti u tom smjeru. Radujem se našim budućim dijalozima za dobrobit naših zemalja i stabilnosti naše regije i NATO-a“ rekao je ministar te istaknuo kako je obrambena suradnja temelj bilateralnih odnosa Hrvatske i SAD-a te da će tijekom obnašanja dužnosti nastaviti s razvojem sposobnosti Oružanih snaga RH. 


Američka veleposlanica Nathalie Rayes na sastanku je rekla kako američka strana smatra Republiku Hrvatsku liderom u jugoistočnoj Europi koji pokazuje drugim zemljama put prema euroatlantskim integracijama.


“Postigli ste ogromne vanjskopolitičke i sigurnosne ciljeve. Vaša pomoć Ukrajini je primjer predanosti u pomaganju toj zemlji. Sjedinjene Američke Države će uvijek biti uz vas”, istaknula je.


Na sastanku se razgovaralo i o trenutačno aktualnim projekatima opremanje Hrvatske vojske borbenim vozilima “Bradley” i dodatnim helikopterima UH-60M “Black Hawk”.



bottom of page