top of page

Sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu
Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je 14. i 15. veljače 2024. godine na sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-a koji se održao u Bruxellesu u Kraljevini Belgiji.


Na sastanku u Bruxellesu raspravljalo se o izdvajanjima za obranu država članica, financiranju novih NATO obrambenih planova, podršci Ukrajini, ali i o povećanju proizvodnje streljiva. Sastanku je nazočio i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.


Ministar Anušić pritom je naglasio kako je Republika Hrvatska predana kontinuiranom povećanju izdvajanja za obranu te kako ima najveći obrambeni proračun od Domovinskog rata. “Svakodnevno povećavamo investiranje u naoružanje i modernizaciju naših Oružanih snaga. Od 2016. do 2024. godine ukupna izdvajanja za obranu povećana su čak 122 posto, to je značajno i tako ćemo u kontinuitetu i nastaviti. Mi ćemo tih dva posto izdvajanja za obranu dostići u idućim godinama jer smo kao članica NATO-a preuzeli tu obvezu, kao i druge države članice”, poručio je ministar.


U kontekstu priprema za nadolazeći NATO summit u Washingtonu, ministar Anušić naglasio je: “Hrvatska želi osvijestiti države članice o jednoj temi – tema hibridnog rata deklariranih i nedeklariranih saveznika Rusije koji funkcioniraju i egzistiraju ovdje na području jugoistoka Europe i znamo o kojim potezima govorimo. Osvješćivanje NATO članica, naših saveznika o ovoj ozbiljnoj temi je vrlo važno. Hibridni ratovi koji se ovdje vode, a koji su produžena ruka politike ruske agresije na Ukrajinu moraju se osvijestiti i moraju se povlačiti drugačiji potezi. Jugoistočna Europa postaje trusno područje u sigurnosnom aspektu”.


Također, ministri su se se složili kako je potpora NATO saveza Ukrajini i dalje ključna, a govoreći o sudjelovanju Republike Hrvatske u podršci Ukrajini, ministar Anušić naglasio je kako će se ta pomoć nastaviti pružati i dalje.Comments


bottom of page