top of page

Sto milijuna kuna za stambene kredite
Projekt „Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva“ jedinstven je projekt u Republici Hrvatskoj, a Osječko-baranjska županija pokrenula ga je u veljači 2019. godine i do sada je preko njega subvenciju kamate na stambeni kredit koristilo 142 građana, odnosno kupljeno je 75 stanova i 67 kuća.

Projekt je namijenjen hrvatskim državljanima s prebivalištem i radnim odnosom na području Županije bez obzira na godine života, za kupnju stana ili kuće na području Županije, a provodi se subvencioniranjem kamatne stope od 1 postotnog poena na odobreni kredit poslovnih banaka s kojima Županija zaključi ugovor prvih deset godina otplate kredita, uz minimalan rok otplate od 15 godina. Najviši iznos kredita koji Županija subvencionira je 500.000,00 kuna, stambeni kredit može biti i veći od toga iznosa, ali razliku financira korisnik kredita.


Uz Županiju, u projekt se prvotno uključilo 12 jedinica lokalne samouprave s jednim postotnim poenom subvencije kamate na stambeni kredit (gradovi Osijek, Beli Manastir, Đakovo i Valpovo te općine Bilje, Bizovac, Erdut, Ernestinovo, Kneževi Vinogradi, Koška, Magadenovac i Petrijevci), a 31. ožujka 2021. godine sporazum je postignut s još pet općina - Draž, Feričanci, Petlovac, Punitovci i Vladislavci, koje su također prepoznale kvalitetu županijskog projekta.


Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić istaknuo je kako projekt ima konkretne rezultate.


- Projekt smo pokrenuli 2019. godine i odmah imali veliku zainteresiranost korisnika, ali i općina i gradova koje u njemu sudjeluju uz Županiju. Uvjeti koje ostvaruju korisnici su izvrsni, s obzirom da imaju mogućnost podizanja gotovo beskamatnih kredita jer kamata može biti 0,09 posto. Projekt ima konkretne rezultate, a tako će se i nastaviti jer smo ove godine osigurali dodatnih 50 milijuna kuna kreditnog potencijala - rekao je župan Ivan Anušić. Dodao je kako demografski i više drugih statističkih podataka pokazuje pozitivna kretanja na području Osječko-baranjske županije. - Krov nad glavom i radno mjesto su najvažniji za ljude koji žele ovdje ostati, bez toga nema revitalizacije niti jednog dijela Hrvatske, pa tako ni istoka Hrvatske. Zato činimo maksimalno što je u našoj nadležnosti i siguran sam da će se pozitivni trendovi nastaviti - rekao je župan.

Comments


bottom of page