top of page

Suradnjom s hrvatskim iseljeništvom do snažnijeg razvoja Osječko-baranjske županije



Na poziv Nacionalnog centra za nestalu i zlostavljanu djecu, župan Ivan Anušić i zamjenik župana Mato Lukić prošlog su tjedna posjetili Sjedinjene Američke Države, odnosno gradove Washington i Chicago. Osječko-baranjska županija ima višegodišnju suradnju s osječkim Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu, a koja je osobito intenzivirana u sklopu Akcijskog plana „Slavonsko srce za obitelji Ukrajine“ te je kao takva prepoznata od niza međunarodnih organizacija i veleposlanstava. U SAD-u je Županija dala podršku Centru za daljnji razvoj i u međunarodnom pogledu.


- Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka radi uistinu plemenit i za društvo važan i potreban posao, a koliko su stručni i predani u onom što rade govori i niz domaćih i međunarodnih priznanja koja su dobili, ali prije svega brojna djeca i obitelji kojima su pružili pomoć. Kako bi unaprijedili svoj rad, udruga surađuje s vrhunskim profesionalcima iz Centra u SAD-u, a mi kao Županija došli smo istaknuti svoju podršku s institucionalne razine da se taj odnos još dodatno unaprijedi - rekao je župan Ivan Anušić.


Odlazak u Sjedinjene Američke Države za Osječko-baranjsku županiju bio je istovremeno prigoda za unaprjeđenje odnosa s hrvatskim iseljeništvom u Chicagu i Washingtonu koje u posljednje vrijeme razvija, osobito s asocijacijom ACAP (Association of Croatian American Professionals). Uz posredovanje Veleposlanstva Republike Hrvatske u Washingtonu i veleposlanika Pjera Šimunovića, generalne konzulice u Chicagu Sanje Laković te spomenute asocijacije, župan i zamjenik župana održali su niz sastanaka s predstavnicima hrvatske zajednice koji prepoznaju rast Županije i vide potencijal za ulaganje u razvoj istoka Hrvatske.


- Već dugi niz godina ističem da je naše iseljeništvo jedan od naših najvećih potencijala i u gospodarskom, ali i demografskom smislu, a upoznavši naše ljude u SAD-u, u to sam još uvjereniji. Predstavili smo im rast i razvoj Osječko-baranjske županije prošlih godina, projekte koje smo realizirali i naše planove za budućnost te istaknuli u kojem segmentu bismo htjeli jačati suradnju s hrvatskom zajednicom. Činjenica da ćemo u srpnju predstaviti Županiju na sedmoj konferenciji ACAP 2023 u Zagrebu, najvećem okupljanju hrvatsko-američke profesionalne zajednice, govori da su prepoznali potencijal suradnje i ulaganja u našu Županiju - istaknuo je župan Anušić.

bottom of page