top of page

U Donjem Miholjcu realiziraju se brojni kapitalni projekti, najznačajnija gradnja Srednje škole
Jedna od kapitalnih investicija u Donjem Miholjcu, a koja se realizira na inicijativu Osječko-baranjske županije i župana Ivana Anušića svakako je izgradnja Srednje škole. Riječ je o projektu o kome se govorilo godinama, no tek u zadnje četiri godine donesene su konkretne odluke i osigurana sredstava, pa je u lipnju prošle godine počela njena gradnja s ugovorenim rokom završetka od 650 dana. Ukupna vrijednost investicije je 50 milijuna kuna, s tim da 80 posto sredstava osigurava Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a po 10 posto Osječko-baranjska županija i Grad Donji Miholjac.


- Prije četiri godine ispred zgrade stare škole rekao sam da ćemo učiniti sve da Županija zajedno s Gradom i Vladom RH izgradi novu zgradu Srednje škole Donji Miholjac. Izgradnja je sada u visokoj fazi izvedenosti, naše obećanje se realizira, a građani Donjeg Miholjca imat će novu školsku zgradu. Naravno, to je najveća, ali nije jedina investicija u Donjem Miholjcu koju Županija sufinancira zajedno s Gradom i resornim ministarstvima. Prvenstveno se radi o investicijama iz fondova Europske unije na području primarne zdravstvene zaštite, uređenju i opremanju Doma zdravlja u vrijednosti 9,5 milijuna kuna te energetskoj obnovi Osnovne škole u vrijednosti 9,7 milijuna kuna. Između ostalih, tu je i projekt koji provodimo na području cijele županije; besplatni školski obrok za učenike osnovnih škola koji u Donjem Miholjcu 90 posto financira Županija, a ostalo Grad. Kada se sve rezimira, ukupna vrijednost izravnih investicija Osječko-baranjske županije u protekle četiri godine na područje Grada Donjeg Miholjca iznosi 24,56 milijuna kuna - rekao je župan Anušić te zaključio da je završeno ili se realizira sve što je obećao prije četiri godine.


Osim izgradnje Srednje škole, kao kapitalnog projekta, Osječko-baranjska županija provela ih je još nekoliko s ciljem poboljšanja standarda građana Donjeg Miholjca. Prije svega energetski je obnovljena zgrada OŠ Augusta Harambašića, a vrijednost obnove iznosila je 6.244.949,61 kuna. U sklopu Projekta “Dostupnija primarna zdravstvena zaštita” preuređen je prostor u zgradi u Donjem Miholjcu za ordinacije opće obiteljske, ginekološke, dijagnostičke i dentalne medicine. Vrijednost radova iznosila je 799.674,89 kuna. Ordinacije i ambulante na području Donjeg Miholjca opremljene su novom medicinsko-tehničkom i dijagnostičko-terapijskom opremom ukupne vrijednosti 2.623.671,25 kuna. Tako su ukupna ulaganja u Domu zdravlja u Donjem Miholjcu iznosila 3.423.346,14 kuna. Također, vrijednost projekata energetske obnove i “Dostupnije zdravstvene zaštite” iznosila je 9.668.295,75 kuna.


U projekt "Školski obrok za sve" koji se provodi u OŠ Augusta Harambašića Donji Miholjac, uključeno je 446 učenika, a u OŠ Hrvatski sokol Podravski Podgajci 192 učenika. Projekt Grad Donji Miholjac sufinancira s iznosom od 10%, a Županija s preostalih 90%, od čega je Osječko-baranjska županija investirala ukupno 828.473 kuna. Također, ostala kapitalna ulaganja u dvije osnovne škole od strane Županije iznosila su gotovo milijun kuna.

Sredstva Osječko-baranjske županije uložena su i u izgradnju svlačionica u Svetom Đurđu u vrijednosti 500.000 kuna, dok je za potporu manifestacijama i za poboljšanje rada DVD-a odobreno 124.493,69 kuna u razdoblju od 2017. do 2020. godine.


Σχόλια


bottom of page