top of page

U OBŽ otvoren prvi hrvatski Regionalni distribucijski centar za voće i povrće



U Eko-industrijskoj zoni Nemetin, u istočnom dijelu grada Osijeka, danas (22. veljače 2023. godine) otvoren je Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće. Riječ je o strateškom projektu Osječko-baranjske županije kojim se lokalnim poljoprivrednim proizvođačima osigurava najkvalitetnija infrastruktura i uvjeti za skladištenje, sortiranje, pakiranje, kao i trženje voća i povrća. Ukupna investicija iznosi 14,6 milijuna eura (110 milijuna kuna), od čega 10 milijuna eura čine bespovratna sredstva, a 4,6 milijuna eura osigurala je Osječko-baranjska županija. Ukupni kapacitet hladnjače od 3.228 tona raspoređen je na 29 rashladnih komora.


Prigodnoj svečanosti nazočilo je oko 200 gostiju, od državnih, regionalnih i lokalnih dužnosnika, poslovnih partnera i izvođača radova, vijećnika i čelnika upravnih odjela Županije do poljoprivrednih proizvođača zainteresiranih za rad i suradnju s RDC-om te drugi uzvanici. Nazočne je pozdravio Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije koja je nositelj projekta, dok su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo poljoprivrede i Grad Osijek partneri ovog projekta. Županija je ujedno i vlasnik Regionalnog distribucijskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće d.o.o. Osijek, trgovačkog društva koje upravlja ovom kapitalnom investicijom.

Među uzvanicima su bili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, v.d. ravnatelja SAFU-a Dragan Jelić, saborski zastupnici Goran Ivanović, Marin Mandarić, Romana Nikolić, Stipan Šašlin, Hrvoje Šimić i Vesna Vučemilović, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, župani Virovitičko-podravske i Međimurske županije, Igor Andrović i Matija Posavec, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić te drugi gradonačelnici i općinski načelnici s područja Županije.


Župan Ivan Anušić podsjetio je kako je još 2015. godine kao vijećnik Skupštine Osječko-baranjske županije predlagao izgradnju regionalnog distribucijskog centra te da je još 1998. godine osnovana tvrtka ULO hladnjače OBŽ, ali se ništa konkretno nije napravilo. Tek 2017. godine pokreću se konkretne aktivnosti u vezi dokumentacije i osiguranja novca, razgovori s Vladom i ministrima te druge aktivnosti koje su napokon dovele do izgradnje kapitalnog objekta.


- Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće je veliki projekt koji se dugo najavljivao. Sada, nakon izrade projektne dokumentacije, osiguravanja sredstava za izgradnju i u konačnici same izgradnje, možemo reći da smo u pet godina ostvarili jedan od najvećih projekata što se tiče poljoprivrede. Projekt je izuzetno bitan jer će pružiti potporu proizvođačima voća i povrća na području naše županije i šire, ali i dati dodanu vrijednost njihovim proizvodima. Ovakvi sustavi i centri su trebali biti građeni i ranije i trebalo ih je biti desetak na području naše županije, no nikada nije kasno za važne i vrijedne projekte. Inače, RDC OBŽ za voće i povrće izgrađen je uz veliku pomoć Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Vlade RH. Financiran je od strane Ministarstva poljoprivrede kroz NPOO-a u iznosu od 10 milijuna eura, vlastitim sredstvima od 4,6 milijuna eura te ranije s 2,1 milijuna kuna EU sredstvima iz tehničke pomoći putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za izradu projektne i druge dokumentacije. Za Osječko-baranjsku županiju izuzetno su nam važne sve grane gospodarstva, od turizma, poduzetništva, obrtništva, znanosti do kulture, ali i svega onoga što čini jednu zajednicu kvalitetnom, međutim core business naše županije, odnosno Slavonije i Baranje, upravo su poljoprivreda i prerađivačka industrija, koje su sažete u ovom objektu - rekao je župan Ivan Anušić te zahvalio svima koji su sudjelovali i pomogli realizaciju projekta.

bottom of page