top of page

Uskoro započinje izgradnja terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek



Na današnjoj sjednici Vlada RH donijela je Odluku o davanju suglasnosti Javnoj ustanovi Lučka uprava Osijek za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2023., 2024. i 2025. godini za sklapanje ugovora o javnoj nabavi radova za projekt „Izgradnja terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek“.


Podsjetimo, 1. prosinca 2017. godine Vlada RH održala je sjednicu u Osijeku koja je velikim dijelom bila posvećena projektima na području Osječko-baranjske županije, a donesene su odluke vezane od projekte ukupne vrijednosti oko milijardu kuna. Jedan od projekata, za koje je između ostalih lobirao župan Ivan Anušić je upravo terminal za rasute terete.


- Nastavku pozitivnih trendova u gospodarstvu zasigurno će doprinijeti i realizacija ovog iznimno važnog projekta za Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju. Kapitalna ulaganja stvaraju preduvjete za snažniji gospodarski razvoj istoka Hrvatske, a upravo u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture provodimo niz prometnih i infrastrukturnih projekata na području Osječko-baranjske županije kao što su projekti Grada Osijeka te ulaganja u željezničku infrastrukturu, dovršetak Koridora Vc, obilaznice oko Petrijevaca i Belog Manastira te ulaganja u Zračnu luku Osijek koja su dogovorena na prvom operativnom sastanku s ministrom Butkovićem u ljeto 2017. godine, kao i izgradnja terminala luke Osijek. Drago mi je da današnjom odlukom Vlade krećemo u finalnu realizaciju izgradnje terminala – rekao je župan Anušić.


Izgradnjom terminala za rasute terete u luci Osijek povećat će se razina zaštite okoliša pri prekrcaju tereta i sigurnosti brodova u luci, poboljšati dostupnost lučke infrastrukture, razviti efikasniji intermodalni transport tereta i, uslijed korištenja nove opreme i tehnologije, smanjiti operativni troškovi. Ukupna vrijednost projekta je 179.340.855.99 kuna, financira se sredstvima Europskog kohezijskog fonda, a sufinancira sredstvima državnog proračuna.


bottom of page