top of page

Usvojena informacija o požaru u Dravi International te aktivnostima u vezi Afričke svinjske kugeSvi vijećnici nazočni na danas (19. listopada 2023. godine) održanoj 24. sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije, njih 36 od ukupno 47 u aktualnom sazivu, podržali su Informaciju o požaru u krugu trgovačkog društva Drava International d.o.o., kao i Informaciju o Afričkoj svinjskoj kugi u Osječko-baranjskoj županiji. Bile su to središnje točke sjednice, na kojoj je bilo još 17 točaka, među kojima je i Izvješće Župana Osječko-baranjske županije o radu u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2023. godine, koje je također prihvaćeno.


Najveća rasprava vodila se u vezi nedavnog požara u Dravi International d.o.o.. Uvodno obrazloženje dao je župan Ivan Anušić, koji je detaljno iznio kronologiju događaja i aktivnosti koje su poduzimale operativne snage, Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije i ostali sudionici, a govorio je i o trenutnim i narednim aktivnostima. U raspravi su sudjelovali vijećnici Ivica Mandić, Sanja Bježančević, Dino Tijardović, Ivica Šimundić, Zlatko Ahić, Boris Piližota, Vinko Kuduz, Josip Skočibušić, Samir Haj Barakat, Andrija Pozderović, Anto Đapić i Mirta Prusina Marušić, s tim da su pojedini vijećnici i više puta izlazili za govornicu. Baš svi su naglasili veliku zahvalnost svim vatrogascima koji su, izlažući svoje zdravlje i život, sudjelovali u gašenju požara i saniranju požarišta. Na žalost, jedan vatrogasac, Marijan Gajski iz Našica, teško je stradao, a ostale posljedice ovog katastrofalnog događaja se i dalje utvrđuju.


- Ovakav događaj se više nigdje ne smije dogoditi u Hrvatskoj. Na žalost, dogodilo se ovdje i za to netko mora odgovarati. Čuli smo puno informacija, pa i onih koje do sada nisu javno izrečene, no evidentno je da su se određene stvari događale mimo zakona i pravilnika, a tko će za to odgovarati odlučivat će nadležna tijela koja provode istragu, analize i ostale potrebne procedure. Ovaj požar mora biti upozorenje svima, treba vidjeti koje su manjkavosti zakona i pravilnika, gdje se propisi nisu poštivali te pooštriti kontrole u vezi gospodarenja otpadom u cijeloj Hrvatskoj, kako se ne bi dogodila ovakva ili slična katastrofa - rekao je župan Ivan Anušić.


Ponovno je pojasnio da županija u upravnom postupku daje rješenje o gospodarenju otpadom, no provedbu ne kontrolira niti je za to nadležna.


- Prijedlog za proglašenje ekološke katastrofe podnio sam 7. listopada, a zahtjev se nalazi u Ministarstvu unutarnjih poslova i Vladi RH. Razgovarao sam o tomu s premijerom i ministrom sada čekamo nalaze tla, otvorenih voda i poljoprivrednih kultura, a kada ih budemo imali i budemo znali ima li potrebe, proglašavat će se ili neće ekološka katastrofa. U ovom trenutku proglašena je situacija velike nesreće, što je u nadležnosti Stožera - rekao je župan.


- Ovako ozbiljna situacija, kao što je ovaj požar i posljedice koje je učinio i mogao učiniti, nije tema oko koje se treba okupljati i tražiti političke poene. Oni se skupljaju na kvalitetnim prijedlozima i projektima, pa i greškama ako netko napravi i na što treba upozoriti javnost, a ne na nesrećama kao što je ovaj požar. U medijskom se prostoru trenutno komuniciraju i stvari koje su netočne i izmijenjenih teza, ali i stvari koje nikako ne bi trebale biti predmet političkih prepucavanja. Situacija u kojoj je jedan vatrogasac u izuzetno teškoj i životno ugroženoj situaciji, u kojoj je više stotina tisuća ljudi bilo izloženo kancerogenom dimu, u kojoj ne znamo što ćemo sutra naći, u kojoj je ugroženo zdravlje ljudi, životinja i kvaliteta naše hrane je trenutak da svi otvoreno razgovaramo o ovom problemu, da se krivci pronađu i procesuiraju, te ako treba da se mijenja propise i povećati kontrole kako se tako što nikada ne bi dogodilo, a ne prebacivati političku tezu na nešto za što nema nikakve potrebe. Prebacivati lopticu ili raspravljati o dva HDZ-a je apsolutno promašeno. Ja svoje stavove jasno i otvoreno artikuliram i iznosim, a nikad nisam niti ću biti oružje u ičijim rukama - zaključio je župan.


Uvodno obrazloženje o Afričkoj svinjskoj kugi na području Osječko-baranjske županije iznio je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj OBŽ Romeo Jukić, a župan je naglasio kako je Osječko-baranjska županija još 17. srpnja započela s provedbom aktivnosti u smjeru sprječavanja širenja i proboja Afričke svinjske kuge na naše područje.


- Nastojali smo prije svega osvijestiti svinjogojce i žitelje OBŽ o tome kakva je to bolest, koliko je zarazna i kakve su njezine posljedice. Uspjeli smo „kupiti“, odnosno dobiti tri mjeseca vremena tijekom kojih su brojni svinjogojci uspjeli podići razinu biosigurnosti na svojim gospodarstvima te su na taj način osigurali svoja stada. Nažalost, ASK se pojavila i u našoj županiji, i sada u ovom trenutku branimo Baranju na način da će na njezinim prilazima biti stroge kontrole. Nadamo se da ćemo ju uspjeti zaštititi - poručio je župan.

Σχόλια


bottom of page