top of page

Zgrada Željezničkog kolodvora Osijek i obnovljena i modernizirana
U ožujku 2021. godine počeli su radovi na zgradi Željezničkog kolodvora u Osijeku, a nakon njene temeljite obnove, rekonstrukcije i opremanja kroz projekt vrijedan 3,9 milijuna eura (bez PDV-a) - koji je provela HŽ Infrastruktura, a izvođač radova bila je tvrtka Projektgradnja plus d.o.o. iz Slavonskog Broda - zgrada je za putnike otvorena 11. rujna 2023. godine.


Obnovljenu zgradu obišli su danas (21. rujna) župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, predsjednik Uprave HŽ infrastruktura Ivan Kršić, predstavnici izvođača radova, projektanata i drugi uzvanici.


- Kolodvor je prvi kontakt putnika koji dolaze u Osječko-baranjsku županiju, a taj kontakt bila je ova zgrada koja je bila u derutnom stanju. Nama je ključno da je zgrada napokon u stanju kakvom treba biti i da putnike sada dočekuje prekrasna zgrada, u svom izvornom izgledu kakva je bila prije 125 godina. Napokon rješavamo sve stvari koje su godinama bile problem kad je riječ o prometnoj infrastrukturi, a ovo je samo jedan u nizu projekata - rekao je župan Ivan Anušić.


Obnova zgrade Željezničkog kolodvora Osijek obuhvatila je obnovu pročelja, reorganizaciju i uređenje interijera, sanaciju peronske nadstrešnice i uređene površine ispod nadstrešnice, rekonstrukciju i poboljšanje postojećih tehničkih sustava (grijanje i hlađenje, vodovod i odvodnja, elektrotehničke instalacije i rasvjeta), ugradnju novih tehničkih sustava (vatrodojava, postrojenje za automatsko upravljanje, regulaciju i daljinsko praćenje potrošnje energije), uređenje pet sanitarnih čvorova za potrebe putnika i zaposlenika kolodvora te prilagođavanje infrastrukture osobama s invaliditetom.


Konzervatorski odjel u Osijeku Ministarstva kulture i medija obavljao je stalan konzervatorski nadzor jer se zgrada nalazi se u sklopu zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada te je zaštićeno kulturno dobro. Vanjskim izgledom zgrada kolodvora ponovno podsjeća na vrijeme kada je izgrađena, sa crvenom ciglom, a interijer je popunjen suvremenom opremom i komunikacijama.

Σχόλια


bottom of page